Masterclass “In de ban van het griepvirus”
Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september werd de masterclass “In de ban van het griepvirus” georganiseerd. Leerlingen in 5 of 6 vwo uit het hele land gingen aan de slag met diagnostiek van griepvirussen en geneesmiddelontwikkeling gericht op het griepvirus.
Tijdens een interessant hoorcollege leerden ze hoe het griepvirus in elkaar zit en hoe het virus je ziek kan maken. Daarna werd uitleg gegeven over de proeven die ze zouden gaan doen. De leerlingen hadden zich van tevoren al goed voorbereid door thuis een opdracht te maken over een techniek die op het laboratorium gebruikt zou worden. Zo konden ze elkaar uitleggen hoe de
Daarna mochten ze in groepjes in een van de laboratoria van het departement scheikunde het DNA van mogelijk besmette patiënten analyseren en medicijnen testen op geïnfecteerde cellen. Na een uitgebreide lunch was het tijd voor een computerpracticum. Eiwitmodellen gaven hierbij inzicht in de verschillende aangrijpingspunten van medicijnen tegen het griepvirus. ’s Avonds werden er pannenkoeken gegeten terwijl het buiten donderde en bliksemde. Daarna was er tijd om, ondanks het slechte weer, het centrum van Utrecht nog even te verkennen.
De volgende dag werden in het laboratorium de verkregen resultaten geanalyseerd met o.a. fluorescentiemicroscopie en mochten de leerlingen zelf een zo optimaal mogelijk geneesmiddel tegen het griepvirus bedenken. Na afloop ontvingen alle deelnemers een certificaat en was het tijd om afscheid te nemen na een geslaagde masterclass!
door: Paulien van Bentum, Instroomcoördinator scheikunde en docent scheikundepractica, Onderwijsinstituut Departement Scheikunde, Universiteit Utrecht