Deprecated: Creation of dynamic property FacetWP_Conditional_Logic_Addon::$rulesets is deprecated in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-content/plugins/facetwp-conditional-logic/facetwp-conditional-logic.php on line 44

Deprecated: Creation of dynamic property FacetWP_Conditional_Logic_Addon::$admin_i18n is deprecated in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-content/plugins/facetwp-conditional-logic/facetwp-conditional-logic.php on line 46
U-Talent | Thesissymposium - groep B

U-Talent

15 december 2017

Thesissymposium – groep B

Op dinsdag 9 januari 2018 vindt het thesissymposium van de V6-leerlingen van de U-Talent Academy plaats. Het gaat om leerlingen uit groep B. Hieronder vind je het programma van deze middag, met daaronder een beschrijving van alle onderwerpen per parallelle sessie.

[collapsibles]
[collapse title=”TLL (3.22)“]

How to Fix a Broken Penis
Anna Laporte, Femke Degen en Myrthe Meurs 

1 op de 200 jongetjes wordt geboren met een hypospadie. Dit houdt in dat zijn plasbuis verkort is en te vroeg de penis verlaat waardoor er plasproblemen optreden. Niet alleen jonge jongetjes, maar ook oudere mannen kunnen problemen hebben met hun plasbuis. Zij hebben bijvoorbeeld teveel littekenweefsel waardoor de urine er niet meer goed langs kan.

Beide problemen kunnen verholpen met een operatie. Vaak kom je hierbij weefsel te kort. Bij oude mannen werden tot vandaag de dag delen van het wangslijmvlies gebruikt om de urethra te reconstrueren. Het is nog maar de vraag of dit ook geschikt is voor de operaties bij jonge jongetjes, omdat het weefsel hierbij aan andere eisen moet voldoen.

Tijdens ons onderzoek bij het Hubrecht Instituut in Utrecht is gezocht naar overeenkomende eigenschappen van het wangslijmvlies, de voorhuid en de urethra. Bent u nieuwsgierig geworden of er een doorbraak in dit onderzoek gemaakt is? Kom dan kijken bij onze presentatie!

Hoe tel je verder dan oneindigheid?
Menno Breddels en Rutger Vincken

Zo goed als iedereen kan wel tellen. We leren het al in de eerste jaren van ons leven. Als we gaan tellen beginnen we vaak met 0, daarna komt 1, daarna 2, op een moment zal je 452 bereiken, daarna 453, nog veel later zal je een miljoen bereiken, nog weer later een miljard, maar stel dat je alle natuurlijke getallen gehad hebt? Welk getal komt daarna? Oneindig? Kom naar onze presentatie als u uw kennis over getallen wilt uitbreiden. Wij hebben het verband onderzocht tussen deze oneindigheden en priemgetallen.

Revolutionair kraakbeendefecten genezen
Jasper van den Ende, Carlos Poot, Wytze den Toom en Dan Dan Berendsen

Last van kraakbeendefecten in uw knie? Gelukkig wordt er onderzoek gedaan naar een nieuwe behandeling! Hierbij worden donor-stamcellen in de knie getransplanteerd, waardoor de kraakbeencellen zich (in grote mate) herstellen. Om beter te begrijpen hoe deze behandeling werkt, hebben wij besloten hier onderzoek naar te doen. Vooral het verschil tussen de stimulerende werking van op verschillende manieren toegepaste stamcellen is nog onduidelijk.

Dit onderzoek hebben wij uitgevoerd bij het UMC Regenerative Medicine Center. We hebben gekeken naar een aantal verschillende aspecten: wondheling, communicatie tussen cellen, metabole celactiviteit (hoeveel energie er omgezet wordt in de cellen) en de productie van kraakbeenweefsel. Uiteindelijk hebben we een duidelijk beeld gekregen van de beste manier om stamcellen in te zetten bij kraakbeendefecten. Deze kennis willen we graag met u delen.

Autisme: een poepprobleem?
Jerom Groenewegen, Sterre Schouten en Charlotte Wissing

Bij autisme denkt u vast aan een geestelijke stoornis. De diagnose van autisme wordt dan ook gedaan via gedragssymptomen, zoals minder ontwikkelde sociale vaardigheden en moeite met communiceren. Dat er alleen naar gedrag gekeken kan worden, maakt die diagnose heel moeilijk en de behandeling al helemaal. Er moet toch ook een biologische verklaring zijn voor de stoornis?

Er is al bekend dat autisme genetisch overdraagbaar is, maar steeds meer onderzoek wijst op nóg een oorzaak. Gebleken is namelijk dat er een verband is tussen autisme en een onevenwichtige samenstelling van bacteriën in de darmen, die resulteert in onder andere diarree en/of constipatie.

Een van de bacteriën die meer voorkomt in de darmen van autisten, produceert in hoge mate de stof p-cresol. Wat heeft deze verhoogde concentratie p-cresol voor effect in de hersenen? Kunnen we de stof aanwijzen als kenmerk van autisme óf zelfs als veroorzaker van autisme? In onze presentatie gaat u zien of autisme daadwerkelijk een poepprobleem is.

Da‘s pech, vliegtuig weg!
Rick Akkerman, Hidde de Bos en Bram Rigter

Iedereen heeft weleens een computerprobleem, vaak onbeduidend maar soms ernstig. Veel systemen in de samenleving werken op computerprogramma’s. Als deze bugs bevatten, kan dit grote problemen creëren. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de verschillende manieren om fouten in computerprogramma’s te kunnen opsporen, op te lossen en zelfs te voorkomen. Eén van deze manieren is Modelchecking.

In een model checker wordt een computerprogramma of logistiek proces gevat in een model waarna er zogenaamde queries (vragen) op los kunnen worden gelaten. Modelcheckers zijn er in alle soorten en maten, zoals SPIN, Java PathFinder en Uppaal. Voor deze thesis hebben we gebruik gemaakt van Uppaal. Deze thesispresentatie zal dieper ingaan op de basisprincipes van modelchecking, en hoe wij deze in praktijk hebben toegepast op de processen die zich afspelen op een luchthaven.

[/collapse]

[collapse title=”2.05“]

De Odysee van een deeltje in een suspensie
Lucas Abbenhuis, Evert Sarolea, Samuel Klumpers en Jip Ridderbos

Wat is spannender dan als deeltjes in een suspensie heen en weer worden geschud door de kracht van Poseidon en de diffusiecoëfficiënt?

Ons onderzoek gaat over een analyse van de Brownian motion met behulp van een zelfgebouwde microscoop die op nanoschaal deeltjes kan waarnemen. Hoe kun je vervolgens hiermee de viscositeit van de suspensie berekenen?  Dat is één van de vragen van elke wetenschapper samen met ‘hoe groot is het heelal?’ en ‘hoe is het leven ontstaan?’. Tijdens de controle van een vloeistof is de viscositeit erg belangrijk. Als deze te hoog of te laag is dan kan dit een groot aantal problemen geven. Met de resultaten van ons onderzoek konden we vervolgens de viscositeit van onze suspensie berekenen. Wil je meer weten? Kom dan naar onze presentatie!

Netflix weet wat jij wilt, maar ben jij het daar mee eens?
Nadine van Raaij

Steeds vaker zie je advertenties op internet voorbij komen van iets dat jou interesseert en waarvan wordt gedacht dat het handig is voor jou, dit zijn aanbevelingen. Maar hoe weet het aanbevelingssysteem eigenlijk waarin jij geïnteresseerd bent? Hoe komt deze aanbeveling tot stand? Wanneer trekken mensen zich hier iets van aan en wat is het effect van aanbevelingssystemen op de maatschappij? Dit zijn vragen die bij mij opkwamen toen ik een serie op Netflix aan het kijken was en er aan het einde van de serie een nieuwe serie aan mij werd aanbevolen. Na mijn presentatie weet je hoe aanbevelingssystemen werken en weet je wat de “gevaren” zijn van aanbevelingen en data die jij (onbewust) vrijgeeft. Ga je nog wel van je eigen mening uit en hoe zal dit in de toekomst veranderen naarmate we meer te maken krijgen met aanbevelingen? Wil je meer weten over aanbevelingssystemen en hun impact? Kom dan naar mijn presentatie toe!

Vette katten
Saskia van Heerwaarden, Marije Jaarsma en Marieke Schipper

Zo’n vijfenzeventig tot honderd miljoen mensen in de Verenigde Staten, oftewel dertig procent van de bevolking, heeft last van vetstapeling in de lever. Dit komt vooral voor bij mensen die een vetrijk dieet hebben. Hierdoor verslechteren de leverfuncties. Een goed werkende lever is van groot belang om een gezond leven te leiden. Daarom moet deze leverziekte genezen worden.

Wij hebben onderzocht wat de invloed is van drie medicijnen op de vetstapeling in kattenlevers. Wij hopen dat als een van deze medicijnen bij katten werkt, deze ook bij mensen gebruikt kan worden. Zo nemen wij de volgende stap naar een ziektevrije wereld.

In onze presentatie gaan wij dieper in op de invloed van deze drie medicijnen op de vetstapeling.

DSZQUPHSBGJF, oftewel cryptografie
Emilin van Ruiten, Lisa van Asselt en Lizanne van der Laan

U heeft in uw kindertijd vast wel een keer een eigen geheimschrift bedacht. Bijvoorbeeld de letters van het alfabet een paar plaatsen verschuiven of elke letter vervangen door een symbool. Dit zijn voorbeelden van cryptografie, het versleutelen van informatie. Daarna bent u waarschijnlijk niet meer bewust bezig geweest met tekst versleutelen en geheimhouden, maar onbewust nog zeker wel.

Om via internet te communiceren is bijvoorbeeld een manier nodig om ervoor te zorgen dat anderen uw berichten niet kunnen lezen. De systemen die hierbij gebruikt worden zijn natuurlijk iets ingewikkelder dan de systemen die u als kind gebruikte, maar het principe is hetzelfde. Wat is cryptografie en wat is het belang hiervan? Dat wordt duidelijk in deze presentatie!

[/collapse]

[collapse title=”2.23“]

Attention please
Petra Aantjes, Laura den Boon en Elsa Colier

Luister je wel eens muziek tijdens het leren? Of heeft u (klein)kinderen die dit doen? Wij doen dit in ieder geval, maar komt dat onze concentratie wel ten goede? Om dit uit te zoeken hebben we een onderzoek opgezet. Met behulp van hersenapparatuur en een concentratietest maten we het concentratievermogen van 41 proefpersonen, terwijl ze naar muziek luisterden die ze leuk vonden of juist niet. Op deze manier hebben wij geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag: Heeft de voorkeur voor muziek invloed op het concentratievermogen van een middelbare scholier? Op die vraag hebben wij een antwoord gevonden: klinkt u dat niet als muziek in de oren?

Nerveus? Gamen helpt?!
Femmie Bloem en Dirk Heikoop

Nerveus? Gamen helptZweethanden en een kriebels in je buik, herken je dat gevoel wanneer je naar de dokter toe moet? Om zulke problemen te verhelpen is een game ontwikkeld: Daydream. Dit is een game, aangestuurd door de hersenen, waarin je leert te ontspannen of te concentreren op momenten dat jij het nodig hebt!

In de toekomst zullen games veel gebruikt worden in de medische wereld, zo ook de Daydream game. Maar hoe werkt deze game en werkt hij überhaupt? Dat is wat wij hebben onderzocht. Hebben persoonlijkheid en stemming invloed op hoe goed de game wordt gespeeld? En wie zijn er beter in het spelen van de game, mannen of vrouwen?

De medische toekomst bestaat uit spelenderwijs genezen en dat begint hier, met deze game. Patiënten met een angststoornis, een psychose of een andere psychische stoornis kunnen zo bijvoorbeeld in een bekend milieu geholpen worden. Kom kijken en stap de toekomst binnen!

Verbod op vieze en vervuilende brommers: dat lucht op!
Esther Kulik en Maarten Trietsch

Is het mogelijk mensen zelf te laten meten aan luchtkwaliteit? Hoe vervuilend is de gemiddelde brommer nou écht? Hoe kan fijnstof uitstoot worden verminderd?

In ons onderzoek hebben we een nieuwe methode getest voor het meten van fijnstofuitstoot en deze toegepast op brommers. Met sensoren, die een flinke slag goedkoper zijn dan de officiële meetapparatuur waarmee het RIVM de luchtkwaliteit meet (én berekent), hebben we wekenlang fijnstofuitstoot gemeten en deze resultaten in een gigantisch excelbestand verwerkt. Uiteindelijk is de vraag hoe fijnstofuitstoot verminderd kan worden niet onbeantwoord gebleven en wij delen deze conclusie graag met een groot publiek.

Gat in je knie? Stamcellen gezocht! (ENG)
Thomas Jalving, Fiene Kuiper en Annemarie Sänger

Alleen al in Nederland lijden 1,2 miljoen mensen aan pijn veroorzaakt door kraakbeenslijtage (artrose) in de knie. Dit aantal groeit ieder jaar met 166.000 mensen, wat het de meest voorkomende reumatische ziekte in het land maakt. Kraakbeenslijtage kan een grote invloed hebben op het dagelijkse leven van een patiënt. Vaak wordt het veroorzaakt door ouderdom of overbelasting. Vele van de al bestaande behandelmethoden resulteren in meerdere operaties en lange revalidatieprocessen. De knie herstelt nooit helemaal en de patiënt is nooit meer de oude.

Een nieuwe potentiële behandelmethode werkt met behulp van het toevoegen van stamcellen aan de knie, waardoor er grotere kans is dat de knie wel herstelt. De stamcellen kunnen onder verschillende omstandigheden worden toegevoegd, maar wat is de meest effectieve manier? Hoe werkt deze methode überhaupt en waarom is deze vaak meer succesvol dan andere methoden? Wat is het voordeel ten opzichte van een nieuwe knie? [/collapse]

[collapse title=”2.01“]

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!
Julia Uijttewaal en Wieke de Kruijf

Hoe goed kunnen jongeren emoties herkennen? En wanneer kunnen ze dat net zo goed als volwassenen? Is emotieherkenning belangrijk? Dit zijn een aantal vragen die wij in de thesis hebben beantwoord.

Emoties vertellen iets over hoe we ons voelen en zijn dus essentieel voor goede communicatie. Wereldwijd zijn er zes basisemoties die door alle verschillende culturen, universeel herkend kunnen worden.

De meeste jongeren kunnen emoties goed herkennen, maar wat als emoties heel subtiel zijn, zoals een beetje blij of een beetje boos? Er wordt verwacht dat vrolijk goed wordt herkent, ook als deze subtiel is, maar is dat wel zo?

Onderzoek naar emotieherkenning kan mensen helpen die niet zo goed emoties kunnen herkennen, zoals mensen met autisme. Daarom is het belangrijk dat we de ontwikkeling van emotieherkenning in beeld brengen. Wij hebben geprobeerd ons steentje hierin bij te dragen door emotieherkenning van verdrietig, blij en walging te onderzoeken.

Wil je ons blij maken en ben je benieuwd naar antwoorden op bovengenoemde vragen? Kom dan naar onze symposium presentatie!

Blue Energy – Hoe CAPMIX een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het energieprobleem
Jannes Vleming, Arie Huijgen en Sven Leenman

Fossiele brandstoffen zijn niet de toekomst. Of het nog 20, 50, 100 of 200 jaar duurt is niet zeker te zeggen, maar ze raken op. En als al deze energiereserves worden gebruikt zoals we ze nu gebruiken, zal het broeikaseffect dusdanig erg zijn dat een groot deel van de aarde onbewoonbaar wordt.

Veel wetenschappers zien het als hun persoonlijke missie om dit probleem op te lossen. Vaak komen zij met hele innovatieve en veelbelovende ideeën, maar hoe haalbaar zijn deze? Ook Doriano Brogioli, de ontwikkelaar van CAPMIX, een methode om met redelijk goedkope materialen energie op te wekken uit zoet- en zoutwater, wil hieraan bijgedragen. Of zijn methode wel het energieprobleem zou kunnen oplossen hebben wij onderzocht. Hiervoor hebben we berekend wat verschillende omstandigheden uitmaken voor de energieopbrengst.

Augmented Reality Sandbox
Thomas ten Damme, Marien Matser, Maarten Verboom en Dyonne van Vulpen

Spelen in de zandbak lijkt vooral heel leuk, maar is het niet ook heel leerzaam?

Tijdens onze presentatie zullen wij wat vertellen over het gebruik van augmented reality in het onderwijs. De augmented Reality Sandbox is een zandbak waar extra mogelijkheden aan toegevoegd zijn. Wij hebben met behulp van een Augmented Reality Sandbox het leerproces bekeken van kinderen en hoe/of de Augmented Reality Sandbox de kennis van de leerlingen beïnvloed. Dit hebben wij gekeken op het principe van embodied learning, ook wel het leren met dingen die je vast kan houden genoemd. Wil je weten of de Augmented Reality Sandbox daadwerkelijk de kennis van leerlingen beïnvloedt? Kom dan vooral langs bij onze presentatie op het thesissymposium.

Paddo’s tegen depressie?
Thijmen Sleeman, Imke Bloemen en Hannah van Deemter

Wilt u meer weten over de werking van paddo’s op depressie en vraagt u zich af of dit een toekomstig medicijn kan worden?

Jaarlijks krijgen zo’n 135.600 volwassenen voor het eerst een depressie. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen in het leven te maken met een depressie. Een enorm probleem, maar oplossingen zijn er (nog) niet. Hoewel de bekende anti-depressiva snel worden voorgeschreven, weet men vooraf niet bij wie de deze aanslaan. Volgens verschillende artsen wordt slechts 2 procent van de recepten voor antidepressiva terecht uitgeschreven.

Dit is een van de redenen dat er nog steeds biologisch onderzoek wordt gedaan naar mogelijke nieuwe medicijnen; ook wij zijn hiermee bezig. Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, werkt óók als een medicijn en kan een oplossing zijn bij een subgroep mensen met depressie. Hoe werkt dit? Wat bepaalt of paddo’s als medicijn kan werken of niet? En hoe kan men deze groep identificeren?

Wij nodigen u graag uit om onze presentatie te bezichtigen en wij beantwoorden al uw vragen.

Snelwegen in de cel
Renate Bosman, Anna Enneking en Vera van der Sluijs

Iedereen kent snelwegen, maar hoe zien snelwegen in de cel eruit? En wat nou als er werk aan de weg is? Het is van levensbelang dat cellen goed blijven functioneren. Dus hoe lossen ze dit soort problemen op? Gelukkig voor u hebben wij daar onderzoek naar gedaan. Onze focus ligt hierbij op het transport van insuline, wat van cruciaal belang is voor onder andere onderzoek naar diabetes. Waarbij we de snelwegen hebben aangepast om te kijken wat het effect op het transport was. Dit leverde naast nieuwe informatie ook de meest mooie plaatjes op. Lijkt het u interessant om hier meer over te weten kom ons dan vergecellen bij deze presentatie. [/collapse]