Bachelor of Built Environment
Sinds twee jaar is de Hogeschool Utrecht een nieuwe opleiding rijker. De Bachelor of Built Environment (BBE), waarin o.a. onderdelen van de planologie, bouwkunde, civiele techniek en geodesie aan de orde komen.
Waarom is deze nieuwe studie opgezet?
In 2050 woont maar liefst 75% van de Nederlanders in de stad. Die ontwikkeling vraagt om duurzame, leefbare en vooral ‘slimme’ steden. Want hoe voorzien we al die bewoners van energie en woningen? Hoe zorgen we voor een goede infrastructuur en voldoende groen? En hoe ontwerpen en bouwen we veilig en efficiënt in de stedelijke ruimte?
Om een stad ‘slim en duurzaam’ in te richten, heeft Nederland de komende jaren veel stedelijk ingenieurs nodig. De BBE leidt studenten hiervoor op in vier jaar, waarbij de student zich specialiseert binnen het werkgebied van de stedelijk ingenieur en daarvoor een eigen afstudeerrichting kiest.
Hoe ziet de studie eruit?
De student leert nadenken over hoe we wonen, werken en ons verplaatsen. Hij of zij kijkt over de grenzen van de eigen expertise, zodat er straks een goede samenwerking is met andere vakmensen in de meest uiteenlopende projecten.
Binnen BBE wordt er niet direct een studierichting gekozen. In de eerste twee jaar van de studie komen alle aspecten van de gebouwde omgeving aan de orde, zoals infrastructuur en inrichting van gebieden en gebouwen in de stad. Het onderwijs is een mix van projecten, theorie en practica. Vaak is er een echte opdrachtgever, zoals een gemeente of bedrijf. Na anderhalf jaar volgt een stageperiode en daarna een specialisatie in de afstudeerrichting die de student kiest.
Tijdens deze studie wordt gewerkt in een leerteam van ongeveer tien studenten. Dit leerteam werkt samen aan projecten en opdrachten, stimuleert en helpt elkaar en vormt een basis van waaruit gestudeerd wordt.
Meer informatie
De Bachelor of Built Environment is gevestigd op Utrecht Science Parc, aan de Padualaan 99 in Utrecht. Meer informatie over de BBE is te vinden op de website van de Hogeschool Utrecht.