Activiteiten archief
Nieren te koop?
In 2016 leefden in Nederland meer dan 16.000 mensen met nierfalen. Hiervan had 60 procent een werkende donornier. De anderen dialyseerden; een zware behandeling die leidt tot een kortere levensverwachting dan transplantatie. Om het tekort aan donornieren op te lossen, stellen sommige filosofen dat we een gereguleerde markt in organen moeten toestaan. Anders dan de…
Lees meerTerrorisme in & uit de klas
De laatste jaren worden niet alleen volwassenen opgeschrikt door grote aanslagen. Nieuwsberichten bereiken steeds jongere kinderen. Dat betekent dat de problemen van radicalisering ook in de klas ter sprake komen: niet alleen in het voortgezet onderwijs, maar dikwijls al in het basisonderwijs. Voor docenten is dat lastig: hoe maak je terroristisch geweld bespreekbaar? In deze…
Lees meerSporen van slavernij
Houd je van cultuur, taal en geschiedenis? En wil je meer horen over een verborgen geschiedenis en hoe die doorwerkt in het heden? Dan is Sporen van Slavernij echt iets voor jou. Nederland is groot geworden door over de grenzen heen te kijken, door handelsgeest, daadkracht en durf. Voormalig premier Balkenende noemde dat de VOC-mentaliteit,…
Lees meerNieren te koop?
In 2016 leefden in Nederland meer dan 16.000 mensen met nierfalen. Hiervan had 60 procent een werkende donornier. De anderen dialyseerden; een zware behandeling die leidt tot een kortere levensverwachting dan transplantatie. Om het tekort aan donornieren op te lossen, stellen sommige filosofen dat we een gereguleerde markt in organen moeten toestaan. Anders dan de…
Lees meerHistorisch onrecht: ingehaald door de geschiedenis?
Westerse samenlevingen worden steeds meer geconfronteerd met de donkere periodes uit hun geschiedenis. Denk aan ons Nederlandse koloniale verleden en de slavernij. Maar er zijn helaas meer voorbeelden van historisch onrecht, zoals de holocaust en rassendiscriminatie. De afgelopen tijd is de roep naar erkenning en verwerking van historisch onrecht, ook in Nederland, sterker geworden. In…
Lees meerForensisch onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur
Aan de manier waarop iemand Nederlands schrijft, kun je veel aflezen. Zo werd de romanschrijver Arnon Grunberg al snel ontmaskerd toen hij dacht zich achter het pseudoniem Marek van der Jagt te kunnen verschuilen. Zijn stijl verraadde hem. En misdadigers blijken zichzelf te kunnen verraden door de manier waarop ze interpunctie in hun appjes gebruiken….
Lees meerDoor de ogen van de ander
De samenleving in Nederland wordt steeds diverser. Dit betekent dat, net als in je toekomstige beroepsleven, je als leerling te maken kunt krijgen met andere leerlingen die over een bepaald onderwerp heel verschillend kunnen denken. Op dit moment zien we dat in Nederland de polarisatie tussen groepen toeneemt. Mensen vinden het moeilijk om door de…
Lees meerDigitale identiteit
Wat de inhoud van je smartphone over je zegt Sexting, cyber-pesten, filter-bubbles, racisme, radicalisering… ouders, leraren, politici, journalisten en onderzoekers schetsen vaak een negatief beeld over jongeren en hun gebruik van smartphones. Neem ‘treitervloggers’: de term alleen al laat zien dat media en politici een bepaald beeld schetsen dat niet klopt met wat betrokken jongeren…
Lees meerDigitale formatieve toetsing
Formatieve toetsen kunnen inzicht geven in het leerproces van de leerling en geven daardoor veel informatie over hoe ver een leerling is en wat hij/zij nog nodig heeft om verder te komen. Door dit online te doen, blijken gegevens niet alleen makkelijk bewaard en vergeleken, maar worden ook grote delen automatisch nagekeken. Zo genereer je…
Lees meerBig History: van oersoep tot reageerbuisbaby
Big History wordt sinds een aantal jaar op sommige scholen gegeven als keuzevak. Het plaatst het menselijk bestaan in een groter plaatje, want je leert over de wereldgeschiedenis vanaf het ontstaan van het universum. Aan de andere kant kijk je juist ook naar zeer recente wetenschappelijke ontwikkelingen, zoals IVF. Het vak slaat een brug tussen…
Lees meer