Hoe kunt u bijdragen?
U-Talent organiseert uiteenlopende activiteiten voor leerlingen van 1-6 havo/vwo en hun docenten. U kunt als HO-docent of onderzoeker bij diverse activiteiten een bijdrage leveren.
[row]
[/row]
[collapsibles]
[collapse title=”Masterclasses (bovenbouw havo/vwo)” active=”false”]
Masterclasses zijn één- of tweedaagse programma’s die bestaan uit colleges, practica en/of rondleidingen. De onderwerpen zijn divers en lopen uiteen van quantumnatuurkunde en robotica tot terrorisme en fotografie.
Tijdsinschatting: het ontwikkelen van een nieuwe masterclass kost natuurlijk tijd. U kunt ervoor kiezen de masterclass te laten ontwerpen door een masterstudent van de opleiding Science Education and Communication (SEC). De stageplaats is dan bij u op de vakgroep, maar de student wordt daarnaast vanuit de opleiding begeleid. Vanuit U-Talent krijgt de stagiaire een middelbare schooldocent toegewezen die kan helpen bij de inschatting van het juiste niveau en kan meedenken over werkvormen.
Voorbeelden: de masterclass ‘Growing Organs in the Lab’ is ontworpen door een SEC-student en is nu al een paar keer gegeven door wetenschappers van het Hubrecht Instituut. Zie hier een kort verslag van de SEC-student en een leerling over deze masterclass.
Lees hier een interview met twee natuurkundigen die meewerkten aan de masterclass ‘Verken de quantumwereld’.
Klik op de afbeelding en bekijk de video over de masterclass ‘Programmeer een hit!’.
Vergoeding: departementen binnen de Faculteit Bètawetenschappen** en onderzoekers/docenten bij de opleiding Biomedische Wetenschappen krijgen voor het voorbereiden en geven van een 1-daagse masterclass (duur: 8 uur) in totaal 16 DBU. De DBU worden één keer per jaar uitgekeerd aan het betreffende departement.
** Uitzondering: met de departementen Natuurkunde en Scheikunde zijn aparte afspraken gemaakt.
Daarnaast ontvangen de organisatoren dit schooljaar een bijdrage voor de kosten van de lunch (7.50 euro per leerling). We bekijken per jaar of we deze vergoeding kunnen blijven geven.
Draaiboek: voor organisatoren van masterclasses hebben wij een draaiboek geschreven. Download het draaiboek
Contactpersoon: Marjolein Gelauff (projectleider)
[/collapse]
[collapse title=”U-Talent Academy modules (excellentieprogramma)” active=”false”]
De U-Talent Academy is het tweejarige campusprogramma voor getalenteerde 5/6 vwo-leerlingen met interesse in bèta en techniek. De leerlingen komen gemiddeld elke drie weken één dag naar de UU, krijgen colleges en voeren zelf onderzoek uit. Ze volgen modules waarbij onderzoekers gastcolleges geven, zoals Proteomics, Immunologie, Simulaties en Games en IJs en Klimaat.
Tijdsinschatting: dit varieert van het geven van een gastlezing tot helpen met het ontwikkelen van een nieuwe module.
Contactpersoon: Anita Kokelaar (curriculumcoördinator)
[/collapse]
[collapse title=”Thesis & onderzoeksbegeleiding” active=”false”]
In 6 vwo doen de 150 scholieren van de U-Talent Academy een onderzoek van 4 dagen bij een vakgroep. In overleg met de leerlingen vallen deze 4 dagen in één week, of worden ze verspreid over een aantal weken, bijv. in de periode juni – oktober. Tijdens deze dagen worden de leerlingen (in groepjes van 3) begeleid door wetenschappers. Naar aanleiding van het onderzoek schrijven zij een thesis: het eindproject van de U-Talent Academy.
Voorbeelden: de onderwerpen komen vanuit alle bètawetenschappen en zijn zeer divers. Bekijk de video over het Thesissymposium 2020 voor een impressie.
U-Talent Academy leerlingen Noëlle van der Linden en Annelise Matser deden voor hun thesis onderzoek naar de toepassingen van belladonna en bilzekruid. Een onderdeel van hun onderzoek was het zelfstandig maken van een zalf aan de hand van het zeer oude receptenboek van zuster Eleonora Verbeke. In deze video laten zij zien hoe ze dat deden.
Vergoeding
Wetenschappers die verbonden zijn aan de Faculteit Bètawetenschappen of aan de studie Biomedische Wetenschappen ontvangen per groepje leerlingen 10 DBU. Daarnaast kunt u een student-assistent inzetten voor de thesisbegeleiding en hiervoor 10 uur per groepje declareren bij U-Talent.
Contactpersoon: Anita Kokelaar (curriculumcoördinator)
[/collapse]
[collapse title=”Overige campusdagen (onderbouw en bovenbouw)”]
U-Talent organiseert campusdagen voor 1-6 havo/vwo. In de onderbouw zijn er bijvoorbeeld bèta- en techniekpractica, zoals Plastic soep en Red het regenwoud. Voor bovenbouwleerlingen organiseren we onder andere Choose Your Bètaskills, waarbij 4 havo leerlingen bij de Hogeschool Utrecht workshops bij verschillende opleidingen volgen. Dit soort activiteiten kan helpen bij de studiekeuze van de leerlingen.
Tijdsinschatting: de tijdsinschatting is afhankelijk van wat u precies doet. Vaak geven HO-docenten en onderzoekers bij deze activiteiten een gastcollege of bieden zij hulp bij een practicum.
Klik op de afbeelding en bekijk de video over de Plastic soep campusdag.
Contactpersoon: Anita Kokelaar (curriculumcoördinator)
[/collapse]
[collapse title=”Nascholingen voor VO-docenten” active=”false”]
U-Talent organiseert ook activiteiten voor VO-docenten, TOA’s en schoolleiders. Denk aan een seminarreeks, conferentie of netwerkbijeenkomst. Als wetenschapper kunt u zo uw onderzoek en kennis onder een breder publiek verspreiden.
Voorbeeld: seminarreeks “Nieuwe ontwikkelingen in kankeronderzoek” en “Grenzen aan de chemie,” waar docenten lezingen krijgen van wetenschappers over hun recente onderzoek. Ook zijn er docentennetwerken voor verschillende bèta-schoolvakken, waar uitwisseling tussen VO en HO centraal staan.
Tijdsinschatting: u geeft veelal een kortere bijdrage dan bij de leerlingenactiviteiten. U-Talent verzorgt bijvoorbeeld het programma en u komt alleen een presentatie geven over uw onderzoek of vakgebied.
Contactpersoon: Marjolein Gelauff (projectleider)
[/collapse]
[/collapsibles]